Verhuizing praktijk

Geachte bezoeker,

Zoals wij eerder hebben aangegeven, zoeken wij al een tijdje naar een nieuwe locatie voor de praktijk aan de Statenlaan. Dat is gelukt. Vanaf 1 maart 2023 wordt de praktijk verplaatst en samengevoegd met de Tandheelkundige Expertise Kliniek Groenendijk (TEK Groenendijk). Deze praktijk is op 15 minuten loopafstand van de huidige locatie.

Wij weten dat onze patiënten in het algemeen veel waarde hechten aan de vertrouwensrelatie met onze behandelaars. Wij kunnen ons voorstelen dat dit ook voor u geldt. Om die reden zal het team grotendeels meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Op de nieuwe locatie zijn dan een mondhygiënist, tandarts, parodontoloog, implantoloog en prothesespecialist werkzaam, ondersteund door een heel team van vakkundige medewerkers. 

De patiëntendossiers worden overgebracht naar de nieuwe locatie. Uw tandheelkundige gegevens zullen tijdens de verhuizing zorgvuldig worden behandeld en uw gegevens worden op de nieuwe locatie met respect en discretie verwerkt, zoals u dat van ons mag verwachten. 

De behandelingen zullen t/m 27 februari 2023 op het oude adres plaatsvinden, vanaf 1 maart 2023 kunt u terecht op de nieuwe locatie. Alle reeds met u gemaakte afspraken blijven gewoon in onze agenda staan.

TEK Groenendijk - Implantologie Den Haag
Danckertsstraat 2
2517 TH Den Haag
070 – 356 1942
info@implantologiedenhaag.nl


De praktijk aan de Danckertsstraat 2 is geopend maandag t/m vrijdag van 08:00 uur tot 17:00 uur. Voor meer informatie: www.implantologiedenhaag.nl. Mochten wij u voor de verhuizing niet meer persoonlijk zien, ontvangen wij u met open armen op deze gerenommeerde nieuwe locatie en u de zorg verlenen zoals u van ons gewend bent.

Met vriendelijke groet,
De Praktijk

Ik heb het gelezen

x

Parodontologie

Parodontologie komt van paro dont, rond de tand, en houdt zich bezig met aandoeningen van het tandvlees en het kaakbot. Het gaat dan vooral om tandvleesontstekingen die kunnen leiden tot het verlies van kaakbot en uiteindelijk ook het verlies van tanden en kiezen.

Komt tandvleesontsteking vaak voor?

Helaas heeft bijna iedereen tandvleesontsteking. De ernst daarvan verschilt echter sterk tussen mensen. Omdat tandvleesontsteking meestal geen pijn doet, wordt het vaak te laat ontdekt en behandeld. Door tandvleesontsteking trekt het kaakbot terug en gaan tanden en kiezen uiteindelijk losstaan. Daardoor vormt tandvleesontsteking net zo’n grote bedreiging voor uw gebit als tandbederf (cariës).

Gezond tandvlees

Rondom tanden en kiezen zitten tandvlees, kaakbot en vezels; het parodontium. Het parodontium vormt het steunweefsel van de tanden en kiezen. Gezond tandvlees zit vast aan de tanden en kiezen. Bij de rand van het tandvlees zit tussen het tandvlees en de tanden en kiezen een smalle ondiepe ruimte. Deze smalle ruimte heet de pocket en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Sterke vezels verbinden de wortels van de tanden en kiezen met het kaakbot waardoor zij vast in het bot staan. Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen en eten. Ook bloedt het niet als de tandarts of mondhygiënist het onderzoekt.

Ontstoken tandvlees

In uw mond zitten altijd bacteriën. Die bacteriёn hechten zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen en vormen zo een kleverig laagje dat tandplak wordt genoemd. Zelfs als u niet zou eten en drinken, vormt zich elke dag een nieuw laagje tandplak. Tandplak heeft ongeveer dezelfde kleur als de tanden en kiezen waardoor het nauwelijks opvalt. Als de tandplak zich net gevormd heeft, is het nog zacht en daardoor gemakkelijk te verwijderen met uw tandenborstel.

Gingivitis

Als u de tandplak niet dagelijks volledig verwijdert zonder een goede mondhygiëne veroorzaken de bacteriёn in de tandplak een ontsteking in het tandvlees. Het eerste stadium van die ontsteking heet gingivitis.

U kunt ontstoken tandvlees vaak zelf herkennen: het is dan rood, gezwollen, slap en een beetje glanzend en sluit niet meer strak om de tanden en kiezen. Ook als u wat bloed ziet tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker is dat een belangrijk signaal dat uw tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees is trouwens zelden pijnlijk.

Als de ontsteking in het tandvlees niet duidelijk zichtbaar is en er geen klachten zijn, bestaat het risico dat u uw tandvleesontsteking niet opmerkt. De tandarts of mondhygiënist kan dat gelukkig wel door een eenvoudig onderzoek: regelmatige controle is dus noodzakelijk!

Na verloop van tijd wordt het ontstoken tandvlees slapper, neemt het aantal bacteriën onder de rand van het tandvlees toe en wordt de ruimte tussen uw tandvlees en de tanden en kiezen – de pocket – dieper. Door het toenemen van de pocketdiepte kunt u de bacteriёn in de pocket niet meer met de tandenborstel verwijderen. Daardoor kan uiteindelijk schade aan het parodontium ontstaan.

Als gingivitis op tijd wordt behandeld, zal het tandvlees volledig herstellen en treedt er geen blijvende schade op aan het parodontium. Daarvoor zijn een goede mondhygiëne en behandeling door de mondhygiënist of preventie-assistent noodzakelijk. De behandeling is meestal van korte duur en bestaat uit instructies mondhygiëne, een grondige reiniging van het gebit waarbij tandplak en tandsteen worden verwijderd en het polijsten van de tanden en kiezen.

Achtergebleven tandplak kan verkalken tot tandsteen. Tandsteen zelf is niet schadelijk voor het tandvlees omdat het geen levende bacteriën bevat en dus geen ontsteking kan veroorzaken. Maar aan het ruwe oppervlak van tandsteen hechten zich heel gemakkelijk veel bacteriën die bovendien moeilijk zijn weg te poetsen.

Tandsteen kunt u zelf niet verwijderen met uw tandenborstel. Daarom moet tandsteen regelmatig worden verwijderd door de tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent.

Parodontitis

Als u gingivitis hebt en u doet er niets aan, dan kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen de tanden/kiezen en het tandvlees (de pocket is dan dieper dan 3 mm), vormt zich weer nieuwe tandplaque. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden nog dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplaque gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking (waarbij het kaakbot afbreekt), heet parodontitis. Door parodontitis kan er zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat eenmaal weg
is, komt niet meer terug.

Oorzaken en risico’s

Tandplak of -plaque (mondbacteriën) is de grootste boosdoener bij het ontstaan van parodontitis. Lifestyle factoren waaronder roken, systemische aandoeningen (auto-immuunziekten) en erfelijkheid kunnen ook een rol spelen. Uw mondhygiënist geeft u meer uitleg over de risicofactoren die bij u van toepassing zijn.
Onbehandeld kan parodontitis zorgen voor teruggetrokken tandvlees en losstaande tanden en kiezen. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat parodontitis een nadelige invloed kan hebben op uw algehele gezondheid. Het verhoogt het risico op en verstoort de behandeling van o.a. hart- en vaatziektes, diabetes mellitus type ll en alzheimer. De behandeling van parodontitis draagt bij aan uw gezondheid.

Meer informatie over parodontitis vindt u op allesoverhetgebit.nl

Tandartspraktijk Nugteren

Openingstijden:

 • maandag
  08:00 - 17:00
 • dinsdag
  08:00 - 17:00
 • woensdag
  08:00 - 17:00
 • donderdag
  08:00 - 17:00
 • vrijdag
  08:00 - 17:00
 • zaterdag
  Gesloten
 • zondag
  Gesloten

Extra berichtgeving openingstijden

Adres:

Tandartspraktijk Nugteren
Statenlaan 112
2582 GV, Den Haag

Contact:

Telefoon: 070 - 3523630
info@tandartspraktijknugteren.nl